Welcome to Our Website

Dünyanın ilk akciğer kanseri aşısı geliştiriliyor

T24 Dış Haberler

İngiliz bilim insanları, akciğer kanserine karşı dünyanın ilk aşısını geliştirmek üzere olduklarını duyurdu.

Aşı, bağışıklık sistemini, içinde potansiyel olarak kanserli mutasyonlara sahip akciğer hücrelerinde görünen “kırmızı bayrak” proteinlerini arayıp yok edecek şekilde eğiterek çalışacak. 

Dünyanın ilk akciğer kanseri aşısı, denemeler başarılı olursa kanser vakalarını ve ölümleri önleyebilir. 

Her 10 akciğer kanseri vakasının yedisinin doğrudan sigarayla bağlantılı olduğu biliniyor. 

Deney lideri Prof Mariam Jamal-Hanjani şunları söyledi: Akciğer kanseri olan kişilerin yüzde 10’undan azı, hastalıklarıyla 10 yıl veya daha uzun süre hayatta kalabiliyor. Bunu değiştirmeyi amaçlıyoruz. Aşının tüm akciğer kanserlerinin yaklaşık yüzde 90’ını kapsayabileceğini düşünüyoruz. Akciğer kanseri riskinizi azaltmanın en iyi yolu olarak sigarayı bırakmanın yerini almayacak ancak en erken evre kanserlerden bazılarını önlemenin bir yolunu sunabilir” 

“LungVax” adı verilen aşı, AstraZeneca Covid aşısıyla aynı teknolojiyi kullanacak. “Neoantijen” adı verilen tehlikeli kanser öncesi proteinlerden bir DNA parçasını taşımak için zararsız bir şempanze virüsü kullanacak.

Beyaz kan hücreleri daha sonra bu proteinleri tanımayı öğrenecek ve onları gördükleri anda öldürecek, böylece ölümcül hücrelerin çoğalarak tümör oluşturmasını önleyecek. Araştırmacılar önce teknolojiyi laboratuvarda test edecek, ardından akciğer kanseri riski yüksek olan orta yaşlı sigara içenlerden başlayarak insan denemelerine başlayacak. 

Bilim vücudumuzu kanserle doğal yollarla savaşacak şekilde eğitiyor

Oxford Üniversitesi’nden Prof Tim Elliott şunları söyledi: “Kanser, vücudumuzun bir hastalığı ve bağışıklık sisteminin normal olan ile kanser arasında ayrım yapması zor. Kanseri tanımasını ve ona saldırmasını sağlamak, günümüzde kanser araştırmalarındaki en büyük zorluklardan biriydi. Bilim vücudumuzu kanserle doğal yollarla savaşacak şekilde eğitiyor”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir